Money Management adalah salah satu aspek terpenting dalam trading forex tetapi seringkali diabaikan. Tidak sedikit pula trader yang salah faham tentang peraturan Money Management. Yang jadi kambing hitam apabila berlaku kegagalan trading biasanya adalah strategi dan trader pun umumnya lebih rajin mencari sistem trading “holy grail” berbanding MM yang mujarab. Namun, hal ini boleh difahami kerana memang selok-belok peraturan Money Management boleh amat rumit. Untuk membantu anda mengikut MM dengan berikut 5 aturan Money Management paling mudah dan popular di kalangan trader.

1) 2% Rule
Peraturan Money Management dengan 2% Rule menyatakan bahawa anda sebaiknya tidak mempertaruhkan lebih daripada 2% ekuiti dalam satu kedudukan trading. Umpamanya, apabila anda berdagang dengan modal $ 1000, maka berdasarkan 2% Rule, janganlah memperuntukkan lebih daripada $ 20 per trading. Sepintas terdengar mudah tetapi penggunaannya boleh cukup meresahkan. Umpamanya bila dengan modal tadi anda berdagang dengan saiz lot mini 0.1, bermakna stop loss perlu diletakkan kira-kira 20 pip dari posisi entry. Sempit sekali, betul? Dan stop loss sempit ini boleh dianggap sama sahaja dengan mengalami rugi. Namun, jika anda menggunakan lot mikro 0.01, maka stop loss boleh diletakkan kira-kira 200 pip dari posisi entry. Dari contoh itu dapat difahami bahawa kaedah-kaedah Money Management bukan cuma berkaitan dengan berapa modal yang akan dipakai tetapi juga berapa besar lot dan dimana stop loss akan diletakkan setiap kali buka posisi. Ada beberapa versi dari 2% Rule. Trader bermodal lebih besar boleh menerapkan kaedah-kaedah 2% daripada keseluruhan modal. Maksudnya, ttidak peduli berapa kedudukan trading yang dibukanya jumlah dana yang dipertaruhkan tak melebihi 2% dari modal. Ada juga yang merubah peratusan peraturan ini dengan 3%, 5%, dan lain-lain, bergantung dengan kekuatan dana yang dimiliki dan seberapa besar risiko yang berani ditanggung.

2. Risk / Reward Ratio (RR)
Konsep MM yang umumnya dianggap paling sesuai adalah menggunakan nisbah risk / reward, khususnya 1: 2. Peraturan Money Management ini bermakna apabila anda berani menanggung risiko sebanyak $ 20, maka idealnya boleh menghasilkan $ 40 jika profit. Dengan nisbah risk / reward 1: 2, maka untuk setiap kali profit boleh menutup satu loss sebelumnya sekaligus mengaut untung. Dengan ini, loss boleh ditutup sedikit demi sedikit dan keuntungan boleh dihimpun, asalkan kadar profit dari sistem trading yang sudah dibuat itu sekurang-kurangnya 60%.

3. Menggunakan Leverage Besar
Peraturan Money Management yang satu ini menguntungkan bagi trader bermodal kecil, tetapi sebenarnya cukup kontroversi. Pada umumnya, trader bermodal besar cenderung menggunakan leverage rendah di angka puluhan sahaja. Namun, trader kecil dengan modal di bawah $ 10,000 biasanya menggunakan leverage 1: 100 atau lebih agar boleh mendapatkan profit. Untuk memenuhi keperluan ini, banyak broker telah menyajikan pilihan leverage bahkan hingga 1: 1000.
Keuntungan bagi trader yang menggunakan leverage ini jelas. Semakin besar leverage maka makin besar lah kekuatan margin / equity dalam akaun untuk menahan posisi floating sehingga tidak mudah terdedah kepada Margin Call juga. Tetapi di sisi lain, leverage yang amat besar mengaburkan trader dari risiko pasaran yang sesungguhnya. Keuntungan yang nampaknya besar ternyata lebih kecil, sedangkan loss kecil-kecilan lama-lama menggunung tanpa disedari.

4. Trading Pair Dengan Spread Rendah
Banyak trader memilih pair matawang untuk didagang secara rawak tanpa menyedari bahawa keputusan seperti itu boleh memberi kesan besar bagi Money Management yang dijalankan. Contohnya, berdagang pada pair luar biasa boleh menimbulkan kos spread antara 50 pips atau lebih. Bayangkan betapa sukarnya untuk mencapai target profit dengan spread selebar itu. Penyelesaian yang dipilih oleh banyak trader adalah dengan memilih berdagang pada pair-pair paling mudah tunai sahaja, seperti pair-pair utama di mana spread hanya dalam hitungan satu digit atau malah di bawah 2 pip. Contoh: EURUSD, GBPUSD, AUDUSD dab selainnya.

5. Menetapkan Sasaran Realistik
Ini boleh jadi merupakan aturan Money Management paling mudah tetapi paling sering diabaikan oleh trader. Ini kerana bermimpi kaya secara tiba-tiba maka trader menyasarkan pulangan 100% dalam sehari atau sebulan. Memang ada trader tertentu yang kononnya boleh mengaut keuntungan sewenang-wenangnya seperti itu tetapi boleh jadi mereka lebih berpengalaman dan berdagang dengan modal lebih besar.
Ketamakan seringkali menjadi pelakunya kerugian trader maka berhati-hatilah untuk tidak terhanyut godaan syaitan yang satu ini. Tetapkanlah target yang realistik baik itu dalam trading harian, mingguan, atau bulanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *